+31206672776 info@ronbo.nl

De conclusie van de inspecteurs van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid na een grote controle op het gebruik van rolsteigers was duidelijk: het laten keuren van rolsteigers is van groot belang. De manier waarop veel bouw-, schilders- en onderhoudsbedrijven rolsteigers gebruiken, wordt als zorgwekkend beoordeeld. Volgens de controleurs is er in veel gevallen sprake van een onveilige situatie.

Zowel op de website van NU.nl als op de website van de NOS is er een artikel te lezen over de SZW inspectie dat is uitgevoerd om het gebruik van rolsteigers te controleren. De controleurs spraken over een “onthutsend beeld”. 

Van de 270 gecontroleerde rolsteigers (en het gebruik hiervan) die de afgelopen maanden werden gecontroleerd, bleek er in maar liefst 251 gevallen sprake van een onveilige situatie. 

In veel gevallen werd er meer dan één overtreding geconstateerd. Deze overtredingen hadden zowel betrekking op de staat van de steigers (hierbij werd bijvoorbeeld gebruik gemaakt van onstabiele steigers die in een slechte staat waren) of het gebruik hiervan. In het laatste geval stond de steiger bijvoorbeeld niet op de rem. In veel gevallen was er sprake van een acuut valgevaar.

 

Verplichte periodieke keuring van rolsteigers laten uitvoeren

 

Een val van een rolsteiger is een van de meest voorkomende ongevallen in de bouwsector. Dat was voor de inspectie de reden om het professioneel gebruik van de steigers in Nederland te controleren. De inspectie heeft tijdens de inspectieronde veel boetes uitgedeeld voor het niet uitvoeren van de verplichte risico-inventarisatie en evaluatie. Deze regeling is sinds 1994 een verplichting voor alle werkgevers en in onderdeel van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet).

Een van de belangrijke onderdelen van het Arbobesluit is dat ladders, rolsteigers en valbeveiliging periodiek gekeurd moeten worden door een gecertificeerde keurmeester. De SZW inspectie heeft het grote belang van het laten keuren van rolsteigers nogmaals benadrukt, buiten het feit dat het gebruik van ladders, rolsteigers en andere valbeveiliging uiteraard de verantwoordelijkheid van de werkgever zelf is. 

Eenvoudige manier om hoge boetes voor het niet correct gebruik van rolsteigers voorkomen

 

Gezien de zorgwekkende uitkomst, is het zeker niet uitgesloten dat er binnen een kort tijdsbestek een nieuwe SZW inspectie gericht op het gebruik van rolsteigers uitgevoerd zal worden. Boetes voor het niet correct gebruiken van de steiger kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Het behoort ook tot de mogelijkheden dat het project direct wordt stilgelegd en niet mag worden vervolgd totdat de werkgever de situatie veiliger heeft gemaakt.

Door de verplichte periodieke keuring van rolsteigers op tijd te laten uitvoeren, ben je er zeker van dat jouw medewerkers op de meest veilige manier de werkzaamheden kunnen uitvoeren. Daarnaast hoef je niet te vrezen dat inspecteurs van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid jou hoge boetes opleggen of dat er sprake kan zijn van het stopzetten van het project. Dit is uiteraard een zeer eenvoudige manier om veel tegenslag te voorkomen. 

RONBO Amsterdam voor het laten keuren van rolsteigers en ander klimmaterieel

 

Als je als bedrijf in Amsterdam of omgeving van onze hoofdstad gevestigd bent, kun je bij RONBO terecht voor het laten keuren van rolsteigers en ander klimmaterieel. Onze gecertificeerde keurmeesters staan voor je klaar om de keuring volgens de gestelde normering uit te voeren. Aan de hand van onze bevindingen stellen we een testrapport op. Dit testrapport is het bewijs van keuring.

Neem gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak om je ladders, rolsteigers en andere valbeveiliging te laten keuren. Naast het laten keuren van klimmaterieel kun je ook bij ons terecht voor een gecertificeerde keuring van elektrisch gereedschap.